DisplayPort, ses/görüntü aktarımı için kullanılan bir dizi kablo, bağlantı noktası ve standarttır. Bir grup bilgisayar ve çip üreticisi DisplayPort’u DVI ve VGA gibi eski A/V standartlarının yerini alması için tasarlamıştır.
DisplayPort Neden Önemlidir?
Çoğu insan televizyonları ve bilgisayarları için HDMI bağlantılarını kullanır. Peki, neden DisplayPort’u önemsemeliyiz? DisplayPort 2.0, bugüne kadar piyasaya sürülen en etkileyici standartlar dizisidir.
Çoğu kişi muhtemelen 1080P, 4K, 8K vb. terimlere aşinadır. Ama bu ne anlama geliyor? Bu sayılar yatay eksende bulunan piksel sayısını ifade eder. Başka bir deyişle, 4K bir monitörde her piksel satırında yaklaşık 4.000 piksel vardır. 1080p’deki “p”, piyasaya sürüldüğü dönemde yüksek çözünürlüklü video sağlamanın yeni bir yolu olan ‘aşamalı tarama’ anlamına gelir.
DisplayPort arayüzleri diğer bağlantılarla karşılaştırıldığında en yüksek çözünürlükte aktarım yapar. Yeni DisplayPort 2.0 maksimum 16K çözünürlüğe sahiptir. Mevcut DisplayPort 1.4 standardı ise maksimum 8K çözünürlüğe sahiptir.
Ancak, önemli olan tek sayı maksimum çözünürlük değildir. Yenileme hızı ve renk derinliği de görüntüleme deneyiminizi etkiler. Bu üç faktör aynı zamanda bağlantının maksimum bant genişliğine de bağlıdır. Yine de DisplayPort 2.0 her kategoride HDMI 2.1’den daha iyidir.
DisplayPort Sürümleri
Geçmişte
2006 yılında DisplayPort ilk olarak 1.0 sürümü ile piyasaya sürüldü ve bir sonraki yıl hızla 1.1 sürümüne güncellendi. İlk kablolar oldukça sınırlıydı ve maksimum 10,8 Gbps bant genişliği sunmaktaydı.
Günümüzde
DisplayPort 1.2 ve 1.4 bugün piyasada en yaygın olan sürümlerdir. DisplayPort 1.2 maksimum 4K çözünürlüğe ve 1.4 maksimum 8K çözünürlüğe sahiptir. Bununla birlikte, maksimum çözünürlük, yenileme hızı, bant genişliği ve renk derinliğinin ekranın kendisi tarafından da belirleneceği unutulmamalıdır. Bir DisplayPort 1.4 kablosu satın alırsanız, ancak bilgisayarınızın maksimum çözünürlüğü yalnızca 2K ise, yine de 2K çözünürlükte görüntülenecektir.
Gelecekte
Şirketler şu anda 16K çözünürlüğe sahip yüksek çözünürlüklü ekranları piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Hazırlanan bu ekranlar DisplayPort 2.0 özelliğine sahip olacak. DisplayPort 2.0, HDMI 2.1’den önemli ölçüde daha yüksek standartlara sahip olacak ve üst düzey TV’ler için tercih edilen seçenek olacak.
DisplayPort 2.0 standartları 16K çözünürlükte 60Hz’i destekleyebilmektedir. Ancak, belki de daha önemlisi, standartlar 120Hz’de 8K çözünürlüğe sahiptir. Eğer kafanız karıştıysa, Hz frekans ölçümüdür. Bu durumda, yenileme hızını veya bir ekranın saniyede kaç kez kendini güncelleyebileceğini ölçer.
DisplayPort 2.0 2019’da duyurulmuş olsa da, şirketlerin yeni bir standardın daha yüksek yeteneklerini kullanacak cihazlar üretmeye başlaması zaman almaktadır. Bağlantının etkili bir şekilde çalışacağından emin olmak için birçok kalite kontrol adımının atılması gerekiyor. Yine de, yeni nesil TV arıyorsanız, 2021’in sonuna kadar piyasada DisplayPort 2.0 kullanan bazı TV’lerin olması gerekiyor.
DisplayPort Bağlantı Türleri
Ana DisplayPort bağlantısına ek olarak, DisplayPort teknolojisini kullanan başka bağlantı türleri de vardır. En alakalı iki bağlantı Mini-DisplayPort ve DP Alt Modu aracılığıyla bir USB-C bağlantısı kullanma yeteneğidir.
Mini DisplayPort
Bu bağlantı türü, 2009 yılında DisplayPort 1.2 standardıyla birlikte ortaya çıkmıştır. Mini DisplayPort’un temel amacı, özellikle dizüstü bilgisayarlar gibi kompakt cihazlarda DisplayPort bağlantılarına olanak tanımaktır. Bu bağlantı türü, Google Surface ve MacBook gibi cihazlarda uzun süre kullanıldı. Fakat, bu cihazların en yeni modellerinde Mini DisplayPort bağlantısı artık yer almamaktadır.
DP Alt Modu
DP Alt Modu, DisplayPort Video sinyallerinin bir USB-C bağlantısı üzerinden aktarılmasını sağlar. Bu, bir BlueRay oynatıcının USB-C bağlantısıyla bağlanmasına olanak tanır. Ayrıca bazı dizüstü bilgisayarların USB-C kullanılarak daha büyük bir ekrana bağlanabileceği anlamına gelir.
DP Alt Modu, daha yeni cihazların Mini DisplayPort bağlantılarına sahip olmamasının ana nedenidir. Benzer bir amaca hizmet ederler, ancak USB-C konektörü daha çok yönlü ve evrenseldir.
Ancak, her USB-C bağlantı noktası DP Alt Modu özelliklerine sahip değildir ve her USB-C kablosu USB-IF standartlarına uymaz. Ekipmanınızı saygın şirketlerden satın aldığınızdan emin olun. Uyumlu olmayan kablolar cihazlarınıza zarar verebilir.
DisplayPort Dongle’ları
HDMI gibi diğer bazı bağlantılar kadar yaygın değildir. DisplayPort bağlantısı kullanan bir cihazınız varsa, ona bağlanmak için bir dongle veya adaptöre ihtiyacınız olur. Çoğu monitörde HDMI ve DisplayPort girişleri bulunur. Dolayısıyla, HDMI bağlantı noktanız hasar görmüşse DisplayPort’u bir DisplayPort – HDMI adaptörü ile kullanabilirsiniz.
Mini DisplayPort’tan HDMI’ya
Bir Google Surface cihazınız veya eski bir MacBook’unuz varsa Mini DisplayPort’unuz olabilir. Bunları standart bir HDMI ekrana bağlamak için bir Mini DisplayPort – HDMI adaptörü kullanmanız gerekmektedir.
Mini DisplayPort’tan HDMI/VGA’ya
Biraz daha yetenekli bir adaptör istiyorsanız, Mini DisplayPort – HDMI/VGA dönüştürücüyü tercih edebilirsiniz. Bu cihaz, HDMI aracılığıyla yeni cihazlara ve VGA aracılığıyla eski cihazlara bağlanmanızı sağlayacaktır. Bir adaptörle iki cihazı aynı anda kullanamayacağınızı, bir ayırıcıya ihtiyacınız olacağını belirtmek gerekir.
Bağlantıların Geleceği
DisplayPort 2.0’ın bu kadar yüksek performans standartlarına sahip olduğu göz önüne alındığında, DisplayPort bağlantılarının daha popüler hale gelmesi muhtemeldir. Yeni nesil üst düzey TV’ler muhtemelen bu yüksek performanstan tam olarak yararlanmak için bir DisplayPort bağlantısı kullanacak. USB-C bağlantınız aracılığıyla DisplayPort teknolojisini kullanıyor olabilirsiniz ve bunun farkında bile değilsiniz.