USB, Evrensel Seri Veri Yolu anlamına gelir. USB standartları, şirketlerin kablo ve konektör yapmak için kullandıkları planlar gibidir. Birleşik bir standart, cihazlarınızın kolayca iletişim kurmasını sağlar. Cihazlarınızı hangi şirketin ürettiği önemli değil.
Bu kablolar ilk olarak 1996 yılında çıktı. O zamanlar, herhangi bir eski klavyenin bilgisayarınız için çalışmasını bekleyemezdiniz. Bu yüzden, bir grup teknoloji ve elektronik şirketi standart bir bağlantı yapmak için ortaklık kurdu. Bu gruba USB-IF adı verildi. bugün hala varlığını korumaya devam ediyor.
Konnektör Türleri
USB bağlantıları A, B ve C tiplerine şeklinde 3 parçadır. A ve B tipleri de kendi içlerinde mini-USB ve mikro-USB alt kategorilerine göre değişir. Mini-A ve mini-B, mikro-USB’nin piyasaya sürülmesinden sonra kullanımdan kaldırılmıştır çünkü mikro-USB, mini varyasyonların yarısı boyutunda ancak aynı derecede yeteneklidir.
Type-A
Muhtemelen çoğu masaüstü bilgisayarda çok sayıda A Tipi bağlantı olduğunu fark etmişsinizdir. Düzdürler ve genellikle beyaz, siyah veya mavi olan yuva adı verilen küçük renkli bir kısımları vardır. A Tipi bağlantı, çevre birimlerini bilgisayarınıza bağlamak için kullanılan en yaygın USB bağlantısıdır. Klavyeler, fareler, harici sabit diskler, başparmak sürücüleri ve telefon şarj cihazları genellikle A Tipi bağlantı kullanır.
Type-B
B Tipi bağlantılar kare kutu şeklindedir. Yazıcı veya tarayıcı gibi daha büyük cihazlarda B Tipi bağlantı noktaları mevcuttur. Ancak, bir bilgisayarın artık USB üzerinden bağlanması gerekmemektedir. Günümüzde bazı yazıcılar Type-C bağlantı noktası kullanmaktadır, ancak çoğu yazıcı bilgisayarlara bağlanmak için WiFi veya BlueTooth kullanmaktadır.
Micro USB
Micro-USB veya micro-B bağlantıları ilk akıllı telefonlarda kullanılan ana bağlantıydı. Ayrıca, diğer USB konektör türlerini bağlayan bir adaptöre sahip olmalarını sağlayan bir OTG işlevine de sahiplerdi. Son derece yaygın olmasına rağmen, yerini Type-C aldı ve micro-B bağlantı noktaları çoğunlukla 2015’ten önce piyasaya sürülen cihazlarda bulunmakta.
Type-C
USB-IF, Type-C bağlantısının zaman içinde diğer bağlantıların yerini almasını planlamaktadır. Type-C konnektörünün diğer versiyonlara göre çok daha fazla konnektör pini vardır. Bu pinlerin birçok farklı işlevi vardır ve bunların hepsini açıklamak çok karmaşık olacaktır. Basitçe söylemek gerekirse, ekstra pinler Type-C bağlantısının diğer bağlantı türlerine göre daha hızlı veri aktarımı yapmasını ve cihazları şarj etmesini sağlar. Sonunda tüm cihazlar, eğer bağlanmaları gerekiyorsa, bir Type-C portu üzerinden bağlanacaktır.
USB Hız Standartları
Tüm farklı konnektör tipleri benzer veri aktarım hızlarına sahiptir. Veri hızları konusunda endişeleriniz varsa, hangi nesil USB kullandığınıza dikkat etmeniz gerekir.
USB 1.0 & 1.1
Piyasaya 1996 yılında, 1.5 Mbps veri aktarım hızıyla giriş yaptı. USB 1.1 ise 12Mbps aktarım hızına sahipti. Bu birimlerin her ikisi de USB-A bağlantı noktasında beyaz ve daha sonra siyah yuvalara sahiptir.
USB 2.0
2.0 standartlarını kullanan USB bağlantıları genellikle siyahtır, ancak beyaz olma ihtimali de vardır. Bu USB bağlantıları 480Mbps’ye kadar veri aktarım hızlarını destekler. USB-IF bu özelliği Yüksek Hız olarak adlandırmıştır.
USB 3.0, USB 3.1, & USB 3.2
USB 3.0 standardı 2011 yılında tanıtıldı. Bu USB bağlantıları genellikle mavidir ve SuperSpeed olarak adlandırılan 5Gbps’ye kadar hızlara sahiptir. Üç yıl sonra standartlar, SuperSpeed+ olarak adlandırılan 10Gbs’ye sahip 3.1 standartları olarak değişti. Standartları genellikle deniz mavisi rengindedir. USB 3.2 planlanan son USB-A bağlantı noktasıdır ve bir USB 3.2 bağlantı noktası ile 20Gbps hızında veri aktarabilirsiniz.
USB 3.x bağlantılarında öne çıkan başka renkler de vardır. Örneğin, Turuncu ve Kırmızı bağlantılar “Uyku ve Şarj” bağlantı noktaları olarak adlandırılır. Bu bağlantılar, masaüstü kapalı olsa bile bir telefonun ya da diğer benzer cihazların masaüstüne takılıyken şarj olmasını sağlar.
USB 4
USB 4 birçok yönden benzersizdir. Bu nesil USB’nin resmi adı USB 4’tür ve “B” ile “4” arasında boşluk bırakılmaz. Ancak, insanlar bilgi ararken hala genellikle USB 4 yazıyor, bu yüzden biz de bu şekilde yazacağız. USB 4’ün yalnızca Type-C versiyonları olacaktır. Ayrıca, USB 4 konektörleri Thunderbolt 3 ve 4 ile de uyumlu olacaktır.
USB 4 özellikleri 40Gbps’ye kadar aktarım hızları sağlayabilir. DisplayPort Alternatif Modu da video aktarımı için USB 4 ile uyumlu olacak. Daha önce USB bağlantıları video aktarımı için pek kullanışlı değildi. Bu, USB 4 bağlantılarının sıkıştırılmamış 8K video iletmesine olanak tanıyacak.
USB Neden Bu Kadar Yaygın?
Konnektörler için Tek Standart
USB-IF’nin ilk hedefi, tüm şirketlerin takip edeceği evrensel bir standart oluşturmaktı. Bu sayede farklı üreticilere sahip olmalarına rağmen cihazlar birbirleriyle kolayca iletişim kurabilecekti.
Thunderbolt kabloları USB kabloları kadar hızlı bilgi iletebilir, ancak o kadar yaygın değildir. Bunun nedeni, çoğunlukla yalnızca Apple bilgisayarların Thunderbolt için bir bağlantı noktasına sahip olmasıdır. Bu, USB’nin kaçınmak için yaratıldığı türden bir sorundu. Tek bir bağlantı standardına sahip olmak, yeni bir bilgisayar aldığınızda kablolarınızın hala kullanışlı olmasını sağlar.
Kolay Konfigürasyon
USB bağlantıları genellikle ihtiyaç duydukları sürücüleri otomatik olarak indirebilir. Bu, çoğu zaman bir kişinin USB kullanmak için hiçbir şey yapmasına gerek olmadığı anlamına gelir. Bu genellikle “tak ve çalıştır” olarak adlandırılır.
Hızlı Transfer Oranları
USB bağlantıları diğer standartlara kıyasla sürekli olarak en yüksek veri aktarım hızlarına sahip olmuştur. Bunun en büyük istisnası, Thunderbolt 3 piyasaya sürüldüğünde USB 3.0 standardından iki kat daha hızlı olmasıydı. USB 4 kabloları Thunderbolt 4’ün 40Gbps hızına ulaşmıştır, bu da Thunderbolt ve USB’nin artık aynı veri aktarım hızına sahip olduğu anlamına gelmektedir.
Çalışır Durumda Değiştirilebilir
USB bağlantılarının tümü çalışırken değiştirilebilir. Bu, aygıtların bilgisayarı kapatmadan eklenebileceği veya çıkarılabileceği anlamına gelir. Sabit disk veya CPU gibi bilgisayarınızın çoğu parçası yalnızca bilgisayarınız kapalıyken değiştirilebilir.
Daha önce harici bir sabit disk kullandıysanız, bilgisayarınızı kapatmadan çıkarabileceğinizi bilirsiniz. Çalışırken değiştirilebilme özelliği nedeniyle popüler hale gelmiştir. USB bağlantısı olan cihazlar daha kullanıcı dostudur.
USB Hakkında Sıkça Sorulan 5 Soru
OTG’nin İşlevi Nedir?
OTG hareket halinde anlamına gelir. USB OTG, yazıcı ve klavye gibi çevre birimlerini tablet ve telefon gibi mobil cihazlarınıza bağlamanızı sağlamak için kullanılır. USB OTG bir mikro-USB özelliğine sahiptir. Ancak, Type-C çoğu yönden micro-USB’nin yerini aldığı için eskisi kadar kullanışlı değildir. Çoğu yeni cihazda mikro-USB bağlantı noktası bulunmaz.
USB Güç Dağıtımı mı?
USB bağlantıları için güç dağıtımı bağlantı türüne bağlıdır. Bir mikro USB için maksimum güç iletimi 60W ve bir Type-C bağlantısı için maksimum güç iletimi 100W’tır. Şarj sırasında sahip olabileceğiniz maksimum watt da cihaza ve şarj tuğlasına bağlı olacaktır.
Cep telefonları, tasarlanmadıkları bir watt değerinde şarj olmazlar. Yani, 100W Type-C kablonuz ve 100W şarj tuğlanız olsa bile bir cep telefonu 100W’da şarj olmayacaktır. Tüm USB bağlantıları da aynı değildir. Örneğin, bir Huawei şarj cihazı bir Google Pixel’i hiç şarj etmeyecektir.
USB 3.1 Geriye Yönelik Uyumlu mu?
USB kablolarının tümü, aynı bağlantı türüne sahip oldukları sürece geriye dönük olarak uyumludur. Yine de, USB gibi bir teknolojinin yalnızca en zayıf halkası kadar iyi çalıştığını unutmamak önemlidir.
USB 2.0 bağlantı noktasına bir USB 3.1 kablosu takılırsa, USB 2.0 aktarım hızlarını beklemelisiniz. Aktarım hızları veya şarj hızları, ister kablo ister bağlantı noktası olsun, bağlantının en yavaş unsuruyla aynı olacaktır.
USB-C Thunderbolt ile Aynı mı?
USB-C ve Thunderbolt aynı değildir. Intel, USB ile rekabet etmek için Thunderbolt adında bir standart geliştirdi. Eğer bir Apple müşterisiyseniz, bu bağlantılara zaten aşinasınızdır.
Benzer boyut ve şekillerine rağmen Thunderbolt, USB 3.x ile uyumlu değildir. Ancak Thunderbolt 3 ve 4, USB 4 ile uyumludur. USB 4 ve Thunderbolt 4 birbirine çok benzese de bazı farklılıklar vardır.
Thunderbolt 3 ve 4 bağlantıları, özellikle Intel işlemciniz varsa, USB 4’e tercih edilmektedir. Hem USB 4 hem de Thunderbolt 4 8K sıkıştırılmamış video iletme durumu vardır. Ancak, Thunderbolt 4 4K videoyu da çift görüntüleyebilme imkanı sunar.
Thunderbolt 4’ün de 40Gbps hızında veri göndermesi garanti edilir. Fakat USB 4’ün 20Gbps hızında aktarım yapan bir sürümü vardır. Çoğu insan için bu özellikler çok önemli değildir. Yine de sizin için önemliyse, alışveriş yaparken bunu göz önünde bulundurmalısınız.
Maksimum USB Kablo Uzunluğu Var mı?
Evet, belirli bir mesafeden sonra USB bağlantınızın performansı düşecektir. USB 3.x cihazları için maksimum mesafe teknik özelliklerde yer almamaktadır. Ancak, kablonun üç metreden daha uzun olmasını istiyorsanız, bir USB tekrarlayıcı kullanmalısınız. Bu, sinyali yenileyecek ve böylece kalitesini kaybetmeyecektir.