5 yıllık Android telefonunuzu Samsung’un en yeni modeliyle mi değiştirdiniz? O zaman muhtemelen şarj cihazının, özellikle de kablonun, eski akıllı telefonlarla birlikte gelen eski şarj kablosundan çok farklı göründüğünü fark etmişsinizdir.
Bu “belirli” kabloyla ilk kez karşılaşıyorsanız, baktığınız şey USB Type-C konektörüdür. Bu, çeşitli cihazlara güç ve veri sağlayan bir konektördür.
Bu cihazlar akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer gadget’lar olabilir. USB-C’nin ana özelliklerinden biri olan USB-C’nin avantajları da şekilleniyor. Eski USB bağlantı noktalarının getirdiği sıkıntıları ortadan kaldıran simetrik bir fişe sahiptir. Ancak bu buzdağının sadece görünen kısmı. USB-C’nin diğer USB kablolarına göre başka ne gibi avantajları vardır? USB-C’yi keşfederken sizi aşağıdaki okumaya devam etmeye davet ediyoruz.
USB Type-C Konektörün 5 ÖNEMLİ Faydası
1. Yeni Konektör Şekli
Öncelikle USB-C konektörünün şekliyle başlayalım. Daha önce de belirttiğimiz gibi USB Type-C, simetrik şekilli bir fişle birlikte geliyor. Bu oval şekilli fişin birçok faydası vardır.
Yeni başlayanlar için bu tersine çevrilebilir. Bu, konektörü ters çevirmeden cihazınıza takabileceğiniz anlamına gelir; bu, özellikle baskının yoğun olduğu durumlarda konektörü takmak için doğru yönü bulma konusunda endişelenmenize gerek olmadığı anlamına gelir.
Üstelik USB-C, Android cihazınızın şarj cihazını Apple’ın yıldırım fişiyle aynı seviyeye getirir. Lightning veya Apple Mac MagSafe şarj cihazı gibi, USB-C de yukarı veya aşağı yön özelliğiyle gelmiyor. Tek yapmanız gereken onu bağlantı noktasına göre hizalamak ve takmaktır.
2. Veri Aktarım Hızı
USB-C hakkında birçok efsane ve yanlış anlama var ancak veri aktarımı açısından iyi performans gösterdiği gerçeğini inkar edemeyiz. USB-C, önceki USB modellerine kıyasla daha yüksek veri aktarım hızlarına sahiptir.
USB’ler arasındaki yeni standart USB4’tür. 40 Gbps bant genişliği ile veri aktarır. Saygın üreticilerin bazı USB-C’leri 20 Gbps’ye kadar aktarım yapabilir. Ancak bu, piyasada bulacağınız tüm USB Type-C’lerde geçerli değildir.
Bazı USB-C’lerin altındaki teknoloji USB 2 veya USB 3.0 olabilir. İkincisi, aktarım hızı açısından 5 Gbps’yi kaydeder. Bu nedenle satın aldığınız USB-C’nin USB 3.1’i destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekir.
USB 3.2 Gen 2, farklı teknolojiler arasındaki boşluğu kapatabilir. Önceki yinelemelerin aksine, aktarım hızları söz konusu olduğunda 20 Gbps’ye kadar destekleyebilir. Daha fazla cihazınız yalnızca bu kablolarla uyumluysa bu kabul edilebilir bir seçenek olabilir.
3. Hızlı Şarj
Birçok kullanıcıyı USB-C’ye çeken bir diğer önemli özellik de Güç Dağıtımı Şarjıdır (PD Şarjı). Bazı cihazların süper hızlı şarj edilmesini sağlayan bir teknolojidir.
Bu cihazlar bazı Android ve Apple akıllı telefonları içerir. Bu teknoloji ayrıca belirli Google cihazlarıyla birlikte gelir. Karşılaştırma amacıyla USB 2.0, tabletinizi veya akıllı telefonunuzu 2,5 watt güçle şarj edebilir.
Bu arada, USB-C PD 100 watt’a kadar güç sağlayabilir. Bu sadece USB 3.1’in sağlayabileceğinden altı kat daha fazla değil, aynı zamanda dizüstü bilgisayarınıza güç sağlamak için de yeterli.
Ayrıca USB-C’den USB-C’ye Kablo çift yönlüdür. Bu, kablonun tercihinize bağlı olarak cihazınızın güç gönderip almasına olanak sağladığı anlamına gelir. İlginç bir şekilde USB-C, bağlantı içinde veri aktarımının ortasındayken gücün başka bir cihaza aktarılmasına da olanak tanıyor.
Bu özelliğin mükemmel bir örneği yeni MacBook’tur. Dizüstü bilgisayar, aynı zamanda şarj bağlantı noktası olarak da kullanılabilen bir USB-C bağlantı noktasıyla birlikte gelir. Dizüstü bilgisayarınızı şarj etmek ve veri aktarmak için tek bir USB-C kablosu kullanabildiğiniz için, çeşitli USB-C uygulamaları için farklı kablo setleri kullanmanıza gerek kalmaz.
4. Geleceğe Hazır
USB-C, USB kablo ailesinin en son versiyonlarından biri olduğundan, kullanıcıların bağlantılarını geleceğe hazır hale getirmelerine yardımcı olmayı önemli kıldı. Yeni başlayanlar için USB-C bağlantı noktası USB 3.1 ve USB 3.2’yi benimser. Sonuç olarak USB 3.1 ve 3.2 ile aynı veri aktarım hızlarına ve daha yüksek bant genişliklerine sahiptir. Ancak yine de Thunderbolt kablosu kadar hızlı değil.
Üstelik USB-C önceki modellere göre daha küçük ve daha ince. Günümüz dizüstü bilgisayarlarının yapısının küçülüp incelmesiyle USB-C, bu yeni cihazların fiziksel boyutlarına ve gereksinimlerine uyum sağlıyor.
5. Evrensel Konektör
USB-C özellikleri ve USB-C avantajlarıyla bu USB kablosunun evrensel bir konektör olma yolunda ilerlemesi muhtemeldir. USB-C birçok zorlukla karşı karşıya olsa da özel kişiler ve şirketler USB-C arayüzünü geleceğin standardı olarak görüyor.
Bilgisayar ve gadget üreticileri, yeni amiral gemisi ürünlerinin çoğuna USB-C bağlantı noktalarını dahil ediyor. Masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız USB-C kablosunu kullanarak harici bir monitöre bağlayabilirsiniz.
Ve bu bağlantının yanı sıra, dizüstü bilgisayarınızdaki verileri monitöre bağladığınız harici bir sürücüye aktarabilirsiniz. Tek bir kabloyla birden fazla görevi gerçekleştirebilir, daha fazlasını gerçekleştirebilir ve zamanınızı en üst düzeye çıkarabilirsiniz.
USB-C Kablolarının Temel Sınırlamaları
Diğer teknolojik öğeler gibi USB Type-C kablosu da mükemmel değildir. Kullanıcıların bilmesi gereken sınırlamalar vardır.
Asıl sorun, USB-C’nin USB-A, Lightning bağlantı noktası gibi diğer arayüzlerle uyumlu olmamasıdır; bu, bu konektörü kullanırken diğer bağlantı noktalarına erişiminiz olmayacağı anlamına gelir.
Harika olan şey, USB-C’nin karşılaştığı uyumsuzluk sorunlarını çözmek için USB-C Hub’ı kullanabilmenizdir. Farklı kontrol seçenekleri için USB-C’yi farklı bağlantı noktalarına takmanıza olanak tanıyan farklı adaptörler vardır. Bu şekilde farklı gadget’ları birbirine bağlayabileceksiniz.
Ayrıca bazı çevreler USB-C’nin kırılgan tasarımına dikkat çekti. USB-C kablosunun içi boş bir fişle birlikte geldiğini unutmayın. Üstelik oldukça hassas bir soket çıkıntısına sahiptir.
Bu nedenle USB Type-C kablosunu cihazlarınıza takıp çıkarırken çok dikkatli olmanız gerekir. USB konektörünüzün başını sallamak bunu başaracak bir alışkanlıktır. Bu nedenle, özellikle ona bağlı bir şeyi çıkarmaya çalışırken konektörü kıpırdatmaktan kaçının.
Doğru USB-C Kablosunu Seçmek
USB-C kablosunu seçerken dikkate almanız gereken en önemli şey satın alma amacınızdır. Kendinize bir USB-C Kablosu alırken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta var.
Cihaz Uyumluluğu
Yeni bir MacBook kullanıyorsanız bilgisayarınız bir USB-C şarj kablosuyla birlikte gelir. Kabloyu değiştirirken MacBook’unuzun gereksinimlerine uygun olanı seçtiğinizden emin olun.
12 inç MacBook’un kablosu maksimum 61 watt’a kadar destek sağlayabilir. 13 inç veya 15 inç MacBook kullanıyorsanız 87 watt’a kadar güç gönderebilen bir USB-C kablosunu tercih edebilirsiniz.
USB 2.0 ve 3.0 cihazlarınızı bağlamayı planlıyorsanız hemen hemen herhangi bir USB-C kablosunu tercih edebilirsiniz. Bu, ayrıca bir USB-C – USB bağlantı noktası adaptörünüz varsa. Bu adaptörlerin iyi yanı, 5 Gbps’ye kadar veri verebilmeleridir.
Thunderbolt Seçenekleri
En iyi seçeneklerinizden biri Thunderbolt 3 USB-C’dir. Bu kablo 40 Gbps’ye kadar veri aktarımını destekler. Ayrıca 5K yüksek çözünürlüklü video çıkışlarında da çalışır.
Daha yeni olan Thunderbolt 4’ün standart hızı 40 Gbps’dir. Aynı zamanda USB4 entegrasyonuna sahip olduğundan geleceğe hazır kurulumlar için daha iyi bir seçenektir. Thunderbolt kullanan kablolar, cihazları şarj ederken 100 W’a kadar güç sağlayan daha hızlı şarj etme özelliklerine de sahiptir.
Kendinize bir USB-C Alın ve Bugün USB-C Özelliklerinin Keyfini Çıkarın
Artık USB-C’nin neyle ilgili olduğunu bildiğinize göre, bazı cihazlarınızı güncellerken atılım yapmaya başlayabilirsiniz. USB-C özelliklerinin keyfini çıkarın ve kurulumunuzu bu son teknoloji ürünü kabloyla bugün optimize edin!
Cihazlarınız için kullanmak üzere doğru USB-C kablosunu mu arıyorsunuz? Seçimimize göz atın ve bugün ihtiyaçlarınıza uygun olanı alın! Sunduğumuz seçenekleri keşfedin ve cihazlarınız için uygun kabloyu bulun.